sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Karkin ostamisen sietämätön vaikeus

Tuli sen verran tiukkaa palautetta serkulta aamupalapöydässä blogilaiskuudestani, että nyt on kai korkea aika korjata asia. 
Tuossa jokunen viikko sitten päätin ostaa tenttiinluvun kaveriksi karkkia. Jos joku on käynyt mun kanssa joskus kaupassa, niin tietää että mun kanssa karkkihyllyä ees taas sahatessa saattaa mennä hetki jos toinenkin. Noh, nyt meni sitten se kolmaskin hetki. Oli meinaan sellanen luomufiilis päällänsä, enkä halunnut ostaa mitään E123456-karkkeja. 

Ja koska loppupeleissä ostan ihan rehellistä karkkia suhteellisen harvoin, pettymys on aika kova jos pitkällisen pohdinnan jälkeen valinta onkin ollut huono. Toinen ongelma on se, että jos mun tekee jotain tietyn tyyppistä juttua mieli, sitä ei voi korvata millään muulla. Esimerkiksi jos tekee mieli kotipizzan kinkku-ananas-homejuusto -pizzaa, on jotain aivan käsittämättömän ärsyttävää jos sitä ei ole saatavilla ja joutuu syömään jotain kebulan pepperonipizzaa. Menee ikäänkuin rahat ja transrasvat ihan hukkaan. 

Noh, nyt sitten olin saanut jonkun pakkomielteen näistä TV-Mix Choco Candy -karkeista. Mutta en halunnut niitä ostaa, koska pussin sisällön ainesosalista oli kohtuullisen masentavaa luettavaa (sokeria, glukoosisiirappia, kovetettua kasvirasvaa, herajauhetta (maidosta), rasvaista maitojauhetta, kaakaovoita, kaakaomassaa, rasvatonta maitojauhetta, liivatetta, tärkkelystä, laktoosia, melassia, vehnäjauhoa, kaakaojauhetta, maissijauhoa, stabilointiaineita (E420, E414, E471), vettä, muunnettua tärkkelystä, lakritsiuutetta, emulgointiaineita (soijalesitiiniä, E476), ammoniumkloridia (=salmiakkia), happoa (sitruunahappoa), pintakäsittelyaineita (E904, E414, E901, E903), aromeja, suolaa, kosteudensäilyttäjiä (glyserolia, sorbitolia), kasviöljyä, glukoosi-fruktoosisiirappia, maltodekstriiniä, värejä (E171, E150d, E120, E153, E133, E100).

Käytyäni kolmessa eri kaupassa sopivaa karkkia metsästämässä, päädyin K-marketin karkkihyllylle  tutkailemaan tarjontaa. Ihan valehtelematta seilailin eestaas sitä hyllyä varmaan 15 minuuttia ottaen aina välillä jonkun pussin ja aikani sitä tutkailtuani laittaen sen takasin hyllyyn. Oli siinä sitten kohtuullisen masentavaa katsoa kun ihmisiä tulee ja menee, ja kaikki vaan lähestyy jotain marianne-pussia määrätietoisesti ja kävelee pois. 

Mutta pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin sitten allaolevaan komboon, eli Pirkka Luomu Kaakarouheiseen tummaan suklaaseen (Luomukaakaomassa*, luomuruokosokeri*,luomukaakaovoi*,luomutäysruokosokeri*,luomumaitorasva, luomukaakaopapurouhe*,luomuvanilja*) ja Panda Natural -lakuihin (Melassisiirappi, vehnäjauho, lakritsiuute, luonnollinen aromi (anisöljy).  

Kun tunki samaan aikaan suuhun yhden suklaapalan ja kaksi lakua, yhdistelmä vastasi jo aika hyvin sitä fiilistä mitä tuolla TV-Mixillä alunperin lähdin hakemaan. Eli hyvää oli. Ja jos rehellisiä ollaan, niin eipä sitä karkkia ihan kauheita määriä jaksa enää naamaan ahtaa siinä vaiheessa kun sen valintaan on käyttänyt n. reilun tunnin.  



Tämän kokemuksen jälkeen olin kuitenkin kohtuullisen hämmentynyt omasta kuluttajaidentiteetistäni. Olenkohan sittenkin ihan rehellisesti mieleltäni jotenkin vajaa, vai onko ihan tavallisen karkinostajan elämästä oikeasti tehty näin vaikeaa? On E-koodeja, plussakortteja, kilojouleja, transrasvoja, hiilijalanjälkiä, reilua kauppaa, kilohintaa... Ja minä kun oisin ihan vaan muutaman karamellin halunnut ostaa mieltäni piristämään. 

1 kommentti:

  1. Haha sä voisit tulla haastateltavaks mun graduun, ku tutkin (näillä näkymin) kuluttajien ostokokemuksia päivittäistavarakaupassa. Sust sais aika hyvää karkkihyllyaineistoa! :D

    VastaaPoista