tiistai 13. joulukuuta 2011

Riisivammaisen vaihtoehto


Mun maha ei oo viime aikoina (tai vuosina) oikeen tykänny riisistä tai isoista määristä vehnää. Se kasvaa suuren suureksi palleroksi ja on aika kipeä. Kuvakin mulla tuosta ilmapallomahasta on, mutta en uskalla sitä täällä julkaista koska se näyttää siltä kun oisin viidennellä kuulla raskaana. 


Loistava vaihtoehto riisille on tietysti kasvikset, mutta nekin alkaa ihme kyllä välillä tökkimään. Ja ei kyllä kanakastike ja porkkana oikeestaan oo kovin hyvää. Lammaspata ja emmer-viljariisi sen sijaan on oikeinkin hyvää. En rehellisesti sanottuna oikeastaan tiiä mistä tuota saa, itse ostin sen tänään Sipoosta yhdestä pikku kahvilasta ja se on Malmgårdin tuottamaa.

Täällä kerrottaan emmeristä seuraavaa:

Emmervehnä (Triticum dicoccon) on niukkasatoinen vehnälaji, jota viljeltiin varsinkin maanviljelyn alkuaikoina. Eräillä seuduilla Etelä-Euroopassa sitä viljellään runsaasti edelleenkin. Nykyisin eniten viljelty vehnälaji, Triticum aestivum, on syntynyt emmervehnän ja erään Keski-Aasiassa kasvavan heinälajin risteytymänäEmmervehnää kutsutaan myös keskikokoiseksi speltiksi (eng. medium spelt).

Vehnäähän se on siis tuokin, mutta jotenkin kuitenkin paremman oloinen vaihtoehto kuin ranskanleipä. Tiedä sitten siitä. Ei ainakaan turvonnut maha palloksi.

PS. Isosiskoni on aika nolo. Se ei enää kirjoita tänne koskaan. En tiedä miksi. 

1 kommentti:

  1. Eikähän se isosiskokin taas kirjoittele kun saa muuttokuormansa joskus purettua ja työkalureklamaatiot jonkinmoiseen hallintan. Jään odottelemaan minäkin kumpulankotikuvia ja uusia tarinoita helsinkiläisvinkkelistä katsottuna. Arja

    VastaaPoista